Jdi na obsah Jdi na menu

Inteligence tučňáků

♦ Etologie

U tučňáků většina lidí výraznou chytrost nepředpokládá. Přesto patří tito roztomilí ptáci k velmi inteligentním tvorům. Například v Japonsku se tučňák patagonský naučil každý den docházet s batůžkem na trh a odtud své adoptivní lidské rodině přinášel čerstvé ryby (viz video). Patrně menší tučňák magellanský, nesoucí jméno Dindim, prokázal věrnost lidskému zachránci ke kterému se opakovaně vracel, a vždy kvůli tomu urazil až 8000 km dlouhou trasu (více zde). 

Kromě toho se tučňáci za dobu své existence přizpůsobili řadě změn a chytře se staví i proti dnešním nástrahám divočiny; například tučňáci císařští si v té nejkrutější zimě vypomáhají tím, že se k sobě tulí a neprojevují se vůči druhým agresivně. Téměř všechny druhy tučňáků vyčkávají v skupinkách u břehu a jen společně skáčou do vody, čímž se chrání před predátorem číhajícím pod vodou. Jiní tučňáci (např. tučňák kroužkový a oslí) jsou zase důmyslní loupežníci, vlastní-li soused opravdu krásný kamínek, vyčkají až dotyčný své hnízdo opustí, vrhnou se takový skvost ukrást a položit jej na své hnízdo, jako by se nechumelilo.

Za nepříliš chytré zvíře je tučňák obvykle považován kvůli krotkému chování. Tučňáci nemají prakticky žádný strach z lidí. Ačkoli se může zdát, že to má co dočinění s jejich inteligencí, spíše je na vině způsob, jakým žijí a kde žijí – zkrátka žijí tam, kde se nevyskytují žádní pozemní predátoři (na Antarktidě a blízkých ostrovech, jen v Jižní Americe nebo Jižní Africe se na ně občas zaměří místní šelmy). Nemají vrozený strach z lidí, proto je lovci mohli celkem snadno chytit. V poslední době ale nebezpečně roste počet invazních predátorů (viz tučňáci v ohrožení). Někteří ptáci jsou nicméně plaší, pakliže byli ohroženi lidskou činností a mají tedy negativní zkušenost. Ve vodě jsou mnohem ostražitější, zde je totiž ohrožuje celá řada přirozených dravců.

Mládě tučňáka císařského a člověk

⇒ Protože tučňáci nejsou plaší si člověk pomyslí, že je to způsobeno nízkou inteligencí, což samozřejmě není pravda. Za tím stojí evoluce, která jim jen doposud nevnukla do paměti člověk = nebezpečí. Někteří ptáci jsou nicméně plaší, pakliže byli ohroženi lidskou činností a mají tedy negativní zkušenost.

 

Portrét

Mail list


Archiv

Kalendář
<< srpen >>
<< 2022 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statistiky

Online: 3
Celkem: 45557
Měsíc: 1135
Den: 50

Kontakt

Kontakt: